Logo CONSOFT

PROFESSIONAL BIM SOLUTIONS

GRAPHISOFT MEP Modeler

MEP (Mechanical/Electrical/Plumbing) Modeler este o aplicatie pentru ARCHICAD®. MEP Modeler asigura utilizatorilor ARCHICAD modelarea, editarea sau importul 3D a diferitelor retele de instalatii (HVAC, Sanitare, Termice, Electrice) si coordonarea acestora cu proiectul de arhitectura, cu Cladirea Virtuala ARCHICAD.

GRAPHISOFT MEP Modeler™ se poate utiliza in urmatoarele moduri:

Metoda de lucru BIM – Cazul in care inginerul de instalatii lucreaza in 3D, arhitectul poate importa modelul instalatiilor in format IFC. Pe langa aceasta posibilitate standard de preluare a datelor in format IFC, MEP Modeler asigura o conexiune mai sofisticata cu AutoCAD® MEP 2008/09 via IFC, utilizand un plug-in pentru export din AutoCAD, denumit ARCHICAD Connection.

Metoda de lucru 2D – Bazandu-se pe documentatia 2D primita de la ingineri, arhitectii pot genera si modifica instalatiile in 3D in interiorul ARCHICAD.

Capacitatile puternice de modelare si coordonare in combinatie cu metodele de lucru mai sus prezentate transforma MEP Modeler intr-o aplicatie ideala pentru arhitecti in coordonarea mai eficienta a proiectelor complexe.

Accesati linkurile de mai jos pentru parcurgerea mai detaliata a functiunilor GRAPHISOFT MEP Modeler.

Unelte modelare Editare elemente Coordonare

Uneltele de modelare MEP

Paleta de unelte MEP

Paleta de unelte MEP contine un set dedicat de unelte pentru crearea diferitelor componente ale sistemelor de instalatii. Elementele MEP sunt parametrice permitand introducerea usoara a dimensiunilor dorite.

Biblioteca MEP

Aplicatia MEP Modeler se livreaza impreuna cu o biblioteca bogata de obiecte specifice instalatiilor. Aceste elemente sunt special configurate: contin puncte de racordare inteligente si asigura racordare automata la traseele de instalatii proiectate. Prin instalarea aplicatiei MEP Modeler, obiectele relevante din biblioteca de baza al ARCHICAD sunt extinse cu puncte de racord inteligente si o serie de parametri corespunzatori.

MEP Systems

In GRAPHISOFT MEP Modeler diferitele retele sunt reprezentate ca un grup de elemente care sunt tratate impreuna, astfel definirea si editarea lor este mult mai eficienta si mai consistenta. Atributele de reprezentare sunt definite pentru o retea intreaga, ca urmare toate elementele componente sunt afisate unitar. La adaugarea elementelor noi la o coloana de instalatie, acestea preiau automat parametrii pentru racordare: forma sectiunii, diametrul, inaltimea, etc.

Editarea elementelor

Introducerea elementelor

O metoda de baza pentru definirea retelelor de instalatii dorite este introducerea individuala a tubulaturilor, conductelor, canalelor de cablu. Prin aceasta metoda, racordurile sunt definite unu cate unu, iar pozitia fiecarui element este specificat individual in momentul introducerii. Este o metoda "LEGO®" foarte flexibil prin care aveti control deplin asupra tipului, formei si a pozitiei elementelor.

Trasee de instalaţii

Traseele de instalatii pot fi definite usor cu functiunea MEP Routing. Elementele componente sunt introduse automat de-a lungul traseului pe baza unor criterii predefinite. Diferitele trasee de instalatii pot fi create pe planul de nivel si/sau in fereastra 3D. Cursorul inteligent al ARCHICAD, respectiv liniile de constructie ajutatoare faciliteaza munca utilizatorului. Traseele de instalatii definite precum si elementele componente individuale pot fi modificate ulterior.

Editarea elementelor

Un set de unelte performante ajuta editarea componentelor individuale ale retelelor de instalatii. Editand o portiune a retelei, elementele invecinate se schimba automat in consecinta.

Definirea elementelor personalizate

Elemente MEP personalizate pot fi create rapid utilizand uneltele standard ARCHICAD. Acestea, dupa salvare, vor fi introduse automat in biblioteca curenta MEP. Ele pot fi utilizate atat in proiectul curent, cat si in lucrarile urmatoare. Elementele MEP personalizate vor avea acelasi comportament inteligent ca si obiectele standard, venite impreuna cu aplicatia MEP Modeler.

Coordonarea proiectului

Detectarea Automata a Coliziunilor

Aceasta functiune detecteaza si evidentieaza in mod automat conflictele dintre proiectul de arhitectura si cel de instalatii. Astfel, seful de proiect primeste un feedback rapid si precis asupra zonelor problematice din proiect. Comanda Detectarea Automata a Coliziunilor identifica pozitia exacta a discrepantelor pe planurile de nivel si in vederi 3D. Toate defectele inregistrate sunt adaugate automat in paleta Mark-Up al ARCHICAD, astfel proiectantii pot identifica zonele respective din proiect si ulterior cu un singur click. Discutiile dintre diferitele specialitati participanti in proiect pentru evaluarea diferitelor alternative de rezolvare a problemelor pot fi conduse/gestionate mai departe cu uneltele Mark-Up din ARCHICAD.

Colaborarea cu inginerii

Pe langa metoda traditionala de lucru in 2D, sistemele de instalatii pot fi importate in ARCHICAD direct din aplicatiile Autodesk AutoCAD MEP 2008 si 2009. Toate componentele sistemului sunt identificate si transformate automat in elemente native si inteligente ARCHICAD MEP. Aplicatia ARCHICAD Connection se poate instala liber/gratuit pe aplicatiile Autodesk AutoCAD MEP 2008 si 2009.

Utilizarea, vizualizarea retelelor de instalatii

Capacitatile multiple de export ale ARCHICAD fac posibil proiectantilor sa salveze fisiere in formate diferite de modelare inclusiv standardul IFC 2x3 pentru alte aplicatii de proiectare. Posibilitatea vizualizarii retelelor de instalatii in contextual 3D a cladirii proiectate inbunatateste semnificativ comunicarea dintre arhitecti, ingineri, antreprenori si beneficiari.

Informaţii suplimentare: http://www.graphisoft.com/products/mep-modeler/

Cerinţe de sistem pentru vizionarea filmelor Flash şi a documentelor PDF

Descărcaţi Adobe Flash Player - În browser trebuie să aveţi Flash Player instalat şi JavaScript activat pentru a viziona filmele.

Descărcaţi Adobe Reader - Trebuie să aveţi un cititor PDF instalat pe calculator, pentru a deschide documentele PDF descărcabile.

CONSOFT
  • Distribuitor autorizat ARCHICAD, AxisVM, Tekla Structures
  • Suport tehnic şi consultanţă
  • Proiectare
  • Training
Newsletter

ARCHICAD & ARTLANTIS: Informaţii comerciale: 0744 562 474, 0752 249 373 Informaţii tehnice: 0746 258 811, 0748 935 881, suport@archicad.ro
AXISVM & TEKLA STRUCTURES: Informaţii comerciale: 0745 656 802, 0758 240 701 Informaţii tehnice: 0758 240 701, 0745 656 802, suport@axisvm.ro