Logo CONSOFT

Lider în România în promovarea celor mai bune soluţii integrate de proiectare pentru construcţii civile şi arhitectură.

Cerințe de sistem pentru ARCHICAD

Sistemul de operare

  • Windows® 8 (64-bit)
  • Windows® 7 (64-bit)
  • Windows® Vista (64-bit)*
  • Mac OS X 10.8 Mountain Lion
  • Mac OS X 10.7 Lion
  • Mac OS X 10.6 Snow Leopard*

* rulează ARCHICAD 17, dar nu a fost testat oficial de GRAPHISOFT.

Sistemele de operare cu 32-bit NU mai sunt suportate.

ARCHICAD 17 este ultima versiune cu suport Mac OS X 10.6.

QuickTime 7 sau mai nou şi Java 1.7.0 sau mai nou sunt necesare. QuickTime 7 şi Java 1.7 se instalează automat împreună cu ARCHICAD dacă nu sunt deja instalate.

CPU

Intel® Core 2 Duo sau procesoare compatibile, cu performanţe egale sau mai înalte, cu suport 64-bit.

Sunt foarte recomandate procesoarele multicore (4-8+) pentru exploatarea performanţelor ARCHICAD.

Citiţi mai multe despre multiprocessing: archicadwiki.com/Multiprocessing

RAM

4 GB RAM sunt necesare, 8 GB RAM sau mai mult se recomandă.

Hard disk

Pentru instalarea completă se solicită minimum 5 GB spaţiu liber pe hard disk.

Se recomandă un spaţiu liber adiţional pe hard disk de 10 GB pentru lucrul cu proiecte complexe şi vizualizări 3D.

Monitor

Rezoluţia minimă este de 1024 x 768 pixeli, rezoluţia recomandată de 1280 x 1024 pixeli sau mai mult.

Placa video

Este recomandată utilizarea plăcilor grafice compatibile OpenGL 2.0 cu memorie on-board de 512 MB sau mai mult pentru exploatarea deplină a capabilităţilor de accelerare hardware.

Citiţi mai multe despre plăci grafice recomandate:archicadwiki.com/Video_Cards

Ce fel de calculator merită să cumpăr?

Alegerea calculatorului trebuie sa fie corelată cu ceea ce doriţi să lucraţi pe el. Pentru unii, poate fi suficient şi un laptop cu caracteristicile minime din cerinţele de mai sus. Dar, dacă lucraţi la proiecte foarte mari (clădiri înalte, şcoli, stadioane, etc.), foarte complexe (clădiri vechi cu multe elemente ornamentale pe faţade) sau aveţi multe randări şi prezentări calitative de făcut, atunci un calculator foarte puternic este esenţial.

Selectarea componentelor pentru o configuraţie potrivită

CPU (procesor)

Anumite funcţiuni din ARCHICAD apelează mult la procesorul calculatorului, ca urmare, este o idee bună să alegeţi procesorul cel mai rapid pe care vă permiteţi.

Începând cu ARCHICAD 12, procesoarele multi-core au devenit platforma recomandată şi un standard pentru calculul informatizat de înaltă performanţă. Printre domeniile în care îmbunătăţirile sunt vizibile se numără navigarea 2D şi 3D, generarea modelelor 3D, incluzând calculul secţiunilor şi umbririlor. Pe lângă mărirea vitezei, care poate contribui la reducerea termenului de lucru, viteza de reacţie optimizată va influenţa în mod pozitiv mediul general de proiectare. Procesoarele multiple vă ajută şi la regenerarea desenelor externe aduse ca referinţă în proiectul ARCHICAD (fişiere externe, independente) deoarece în aceste cazuri sunt lansate simultan copii multiple ale programului.

În ARCHICAD 17 s-a introdus Procesarea în fundal (background processing), funcţiune care apare pentru prima oară într-un software de proiectare. Procesarea în fundal înseamnă că puteţi să lucraţi la un plan de nivel, în timp ce programul calculează geometria elementelor care nu sunt vizibile în vederea curentă, fără a întrerupe fluxul de lucru. Atunci când treceţi într-o altă vedere, rezultatul va fi afişat mult mai rapid.

RAM

Memoria RAM este componenta cea mai importantă şi în acelaşi timp şi cea mai ieftină a configuraţiei; cât costă să mai adaugaţi 1-2 GB RAM? Depinzând de mărimea modelului, ARCHICAD poate să utilizeze o valoare anumită de RAM, iar dacă sistemul rămâne fără memorie RAM, atunci trebuie să folosească Hard-Disk-ul pentru asigurarea Memoriei Virtuale necesare, astfel programul se va încetini considerabil.

Astfel dacă lucraţi pe modele/proiecte mari, cea mai bună investiţie este extinderea până la maxim a memoriei RAM.

Începând cu ARCHICAD 17 sistemele de operare cu 32-bit nu mai sunt suportate.

Placa Grafică (Video Card)

ARCHICAD 12 introducea accelerarea hardware completă pentru vederile 2D pe Windows, utilizând tehnologia DirectX. Asta înseamnând, că toate comenzile de desen efectuate în prealabil de către procesorul calculatorului (CPU) erau preluate de către placa grafică. Această tehnologie asigura performanţă mai ridicată şi introducea câteva funcţiuni noi ca anti-aliasing în toate vederile 2D.

În 3D în continuare este utilizată tehnologia OpenGL, ca şi la versiunile precedente ale ARCHICAD. Viteza de lucru în fereastra 3D – rotirea modelului, navigarea în spaţiu – este proporţională cu capacitatea plăcii video.

Începând cu ARCHICAD 17 s-a introdus tehnologia OpenGL 2.0.

Timpul necesar pentru generarea modelului în fereastra 3D, pentru generarea secţiunilor/faţadelor sau chiar şi generarea unei imagini fotorandate depinde de viteza procesorului şi de RAM-ul disponibil şi NU de placa grafică.

Aceste schimbări înseamnă utilizarea tehnologiei de “ultima oră” în afişări grafice, deci alegerea unui card grafic capabil şi utilizarea unui driver corespunzător este esenţial.

Placa video trebuie sa aibă cel puţin 512 MB RAM on-board, dar preferabil mai mult. Acesta va fi suficientă în mod obişnuit, cu excepţia modelelor foarte mari. Mai mult RAM nu face o placă grafică mai rapidă. Oricum, plăcile grafice mai scumpe au deja 512 sau mai mulţi MB RAM. Plăcile “profesionale” ca NVidia Quadro, AMD FirePro, 3D Labs sau Matrox sunt de obicei mai sigure (au drivere OpenGL bine testate), dar nu sunt neapărat mai rapide decât plăcile dezvoltate pentru jocuri, cum ar fi seria NVidia GeForce GTX sau AMD Radeon. La preţul unei plăci video din seria profesională o alternativă de alegere poate să fie o placă “gaming” cu acelaşi preţ dar cu performanţă mai ridicată. Este de menţionat însă, că driverele pentru plăcile gaming sunt optimizate pentru jocuri şi pot să aibă probleme de afişare în ARCHICAD. Driverele lor sunt updatate destul de frecvent, astfel, probabil veţi reuşi să gasiţi o versiune de driver care va funcţiona bine pe sistemul Dvs.

Hard disk

In curs ce rulează, programul ARCHICAD scrie/citeşte o mulţime de date (fişierele de proiect, dar şi date temporare, fişiere cache, salvări de siguranţă, etc.). Din acest punct de vedere, poate să fie o idee bună setarea hardurilor în configuraţie RAID, nu numai pentru performanţă doar şi pentru siguranţa datelor.

Citiţi mai multe detalii despre RAID: en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks

Anumite acţiuni în ARCHICAD (de ex. timpul necesar pentru deschiderea şi/sau închiderea aplicaţiei) sunt limitate de hard-disk, astfel valoarea RPM (rotaţii/minut) al hard-diskului influenţează în mod direct viteza de execuţie a acestor comenzi.

Monitor

Monitorul este o componentă foarte importantă a sistemului, mai ales când vorbim de productivitate în programe CAD. Pe de altă parte, monitorul este interfaţa de comunicare dintre calculator şi utilizator, în consecinţă, trebuie să fie de “calitate”. Este vorba de sănătatea (ochiul) utilizatorului.

Evitaţi să utilizaţi monitoare mici (1280x1024). Rezoluţii de 1600x1200 sau 1920x1200 sunt mult mai comfortabile. Ideea de bază este: “cu cât mai mare, cu atât mai bun”. Oricum, două monitoare medii ca dimensiune (şi nu ca calitate) în locul unuia foarte mare poate să fie o alegere mai ieftină. Sunt mulţi utilizatori care preferă monitoarele mari, cu ecran lat (wide-screen) aranjând paletele de comenzi pe cele două margini ale suprafeţei de lucru.

Mai multe articole

Plăci grafice: www.archicadwiki.com/VideoCardsForARCHICAD15

Multiprocessing: www.archicadwiki.com/Multiprocessing

Despre 64-bit: www.archicadwiki.com/64-bit

CONSOFT
  • Distribuitor autorizat ARCHICAD, AxisVM, Tekla Structures
  • Suport tehnic şi consultanţă
  • Proiectare
  • Training
Newsletter

ARCHICAD & ARTLANTIS: Informaţii comerciale: 0744 562 474, 0752 249 373 Informaţii tehnice: 0746 258 811, 0744 562 474, suport@archicad.ro
AXISVM & TEKLA STRUCTURES: Informaţii comerciale: 0745 656 802, 0758 240 701 Informaţii tehnice: 0758 240 701, 0745 656 802, suport@axisvm.ro