28 ianuarie 2011

Studiu privind metodele de lucru cu fișiere DWG în ArchiCAD

Există o trecere liberă între CAD și BIM?

La circa 40 de ani de la apariție, programele de calculator pentru desen tehnic 2D, cum ar fi AutoCAD și IntelliCAD, care imită procesul de desenare manual sunt încă la modă. Acest lucru este surprinzător, având în vedere programele de modelare 3D, cum ar fi Revit și ArchiCAD, sunt aproape la fel de vechi, în plus au și avantajul major ele simulează lumea reală. Adevărat, este mai ușor să începem desenarea cu un program de proiectare 2D, dar totuși este uimitor multe firme de arhitectură și inginerie preferă în continuare reprezinte pereți, grinzi, planșee, stâlpi etc. cu patru linii, mai degrabă decât să modeleze ca elemente de construcție reale împreună cu caracteristicile lor structurale și materiale.

Deoarece cele două sisteme de proiectare total diferite sunt utilizate cu scopuri identice, nu este de mirare că utilizatorii acestor sisteme trebuie să lucreze împreună, trebuie să colaboreze pentru realizarea proiectului complex. Problema este abordarea proiectării prin metode 2D este foarte diferită de cea de modelare în 3D, iar cele două sisteme nu sunt deosebit de compatibile.

 Această lucrare descrie incompatibilitățile dintre cele două sisteme, și apoi oferă o soluție: fluxul de lucru hibrid. Studiul propune două soluții diferite la problemele de conversie între desenele AutoCAD și ArchiCAD:

Acuratețe vizuală

- Acuratețe funcțională

Titlul studiului este o întrebare: "Există o trecere liberă între CAD și BIM?" Răspunsul este NU. Dar, prin înțelegerea/interpretarea datelor problemei și prin planificare prealabilă, desenele 2D pot fi utilizate împreună cu modelele 3D - și vice-versa.

Studiul complet (în limba engleză) se poate descarca AICI.