16 septembrie 2011

Graphisoft BIMx pentru iPad/iPhone

Graphisoft BIMx transformă iPad/iPhone într-un explorer interactiv a proiectelor arhitecturale

BUDAPESTA, 7 septembrie 2011 - Graphisoft a anunțat o nouă inovație pentru iPad/iPhone. Graphisoft BIMx™, o aplicație de comunicare și prezentare a proiectelor BIM, va fi în curând disponibilă și pentru dispozitive iOS. O platformă de partajare a modelelor integrată în Facebook va ajuta la răspândirea acestei tehnologii inovatoare între arhitecți și clienți.

BIMx (Building Information Model Explorer) este o aplicație interactivă, cu o navigare asemănătoare cu cea a jocurilor pe calculator, prin care oricine poate explora proiecte complete BIM fără a deține licența programului în care modelul a fost creat inițial. Utilizatorii ArchiCAD aveau posibilitatea să publice modelul BIMx și până acum ca fișier executabil rulabil pe calculatoare desktop (Win/Mac) - acum proiectele BIMx fac debutul lor și pe iPad/iPhone. Cu BIMx, Graphisoft pune BIM în mâinile tuturor părților interesate care nu sunt implicate activ în crearea efectivă a modelului BIM, cum ar fi contractori, constructori, clienți, proprietari, directori și administratori ale birourilor de proiectare.

BIMx pentru iPad/iPhone

"Cererea pentru accesul proiectelor BIM off-site, sau chiar off-line de pe dispozitive mobile a crescut în ultimii ani. În același timp, modelele BIM sunt baze de date mari, complexe, transferul lor cu rezultate satisfăcătoare pe dispozitivele mobile a fost dificil", spune Miklós Szövenyi-Lux, Vice-Președinte al Product Management la Graphisoft. "Odată cu introducerea BIMx pentru iPad/iPhone, am extins în mod semnificativ accesibilitatea informațiilor conținute de proiectele BIM."

Caracteristicile BIMx pentru iPad/iPhone includ:

• navigare 3D în timp real
• vederi stereo, umbrite și cu linii ascunse
• efect de gravitație
• diferite moduri de navigare in 3D
• recunoașterea elementelor de tâmplărie
• funcțiuni "tap to go"

Transferarea modelelor BIM pe iPad/iPhone
Proiectele BIM pot fi transferate prin diferite metode:
• Server ftp propriu
• Salvare locală, transfer prin cablu
• Dropbox
Portalul BIMx integrat în Facebook care este hub-ul central pentru partajarea modelelor 3D. Arhitecții care dețin o licență BIMx – fie comercială sau educațională – pot să publice direct prin această comunitate online. Funcțiile native Facebook, cum ar fi comentariile, „like” și "share" sunt extinse cu funcții personalizate precum filtrarea modelelor după categorii (educaționale sau profesionale); căutarea modelelor folosind cuvinte-cheie sau căutarea unui model încărcat de un utilizator, arhitect sau client anume. Modelurile BIMx pot fi încărcate, răsfoite și descărcate de non-utilizatori Facebook, doar funcțiunile "like", "share" și "comentarii" necesită înregistrare pe Facebook.

Disponibilitate

Aplicația desktop BIMx este instalată automat împreună cu ArchiCAD 15. BIMx pentru iPad/iPhone este disponibilă ca o aplicație gratuită în Apple App Store.

O promoție specială din 20 septembrie până la 31 octombrie va permite tuturor utilizatorilor ArchiCAD 15 să creeze modele BIMx cu drepturi depline și să le trimită clienților, fie direct, fie prin intermediul portalului BIMx de pe Facebook.

După perioada promoțională (de la 1 noiembrie), utilizatorii care dețin o licență comercială BIMx pot continua să o folosească în "full mode". Utilizatorii ArchiCAD 15 fără o licență comercială BIMx vor putea continua folosirea aplicației desktop BIMx pe computerele lor în modul TRIAL până la următoarea lansare în 2012.

Utilizatorii academici (studenți, profesori, școli) vor avea acces continuu la aplicația BIMx atâta timp, cât licența lor ArchiCAD EDU este valabilă.

Aplicația BIMx iPad/iPhone este disponibilă gratuit în Apple App Store.
Pentru mai multe informații despre Graphisoft BIMx, vă rugăm dați clic AICI.