11 mai 2007

Graphisoft anunta ArchiCAD 11

Tehnologia de varf Virtual Trace de la ArchiCAD permite o livrare mai rapida a proiectului, asigurand in acelasi timp accesul la tehnologia Virtual Building disponibila acum pentru un numar mai mare de utilizatori.

Budapesta, 2 Mai 2007, Graphisoft a anuntat astazi ca Graphisoft ArchiCAD 11, noua versiune a solutiei premiate de modelare a Cladirilor Virtuale, va putea fi utilizata atat pe platforme Windows®, cat si pe platforme Macintosh®, incepand de la mijlocul lunii mai. ArchiCAD 11 apare la un an dupa lansarea versiunii ArchiCAD 10, ceea ce contribuie la stabilizarea tendintei catre lansarea anuala a unei noi versiuni de produs.

„Nu incape nicio indoiala ca tehnologia BIM cunoaste un avant fara precedent. In aceasta versiune ne-am concentrat asupra solutiilor care ii pot ajuta pe utilizatorii 2D sa migreze catre 3D, beneficiind in acelasi timp de avantajele pe care le ofera tehnologia 2D”, a aratat Varkonyi, Vicepresedinte ArchiCAD Development. „Utilizatorii actuali vor beneficia si de functia Virtual TraceTM, ca si de noile optiuni oferite de tehnologia de Cladiri Virtuale (Virtual Building), care ofera o mai mare libertate de modelare si o mai mare flexibilitate.”

Prezentare ArchiCAD 11 – Cele trei mari domenii optimizate sunt coordonarea, controlul si functiile aferente cladirii virtuale:

Coordonarea – permite utilizatorilor o coordonare superioara a documentatiei, o mai buna colaborare cu echipa interna de proiect si cu consultantii din exterior.

  • Virtual TraceTM permite coordonarea in timp real a tuturor vederilor modelului (planuri, sectiuni, elevatii etc.), a planurilor si a layout-urilor. Aceste vederi in timp real pot fi utilizate ca „vederi de referinta”, sub vederea activa, rolul acestora fiind al unor instrumente temporare de facilitare a editarii. Functia Virtual Trace permite ca modelul 3D al cladirii sa poata fi coordonat usor, astfel incat sa se elimine erorile de proiectare, in orice etapa a proiectului. De asemenea, Virtual Trace permite coordonarea planurilor de arhitectura, atat la nivelul echipei interne, cat si al consultantilor externi, mai ales in ceea ce priveste problemele structurale si de instalatii. Erorile de coordonare reprezinta unul din principalele motive pentru depasirea bugetelor si a termenelor.

  • Visual Compare extinde optiunile oferite de Virtual Trace, permitand utilizatorilor sa identifice diferentele dintre model si vederile in plan din ArchiCAD, ca si dintre model si desenele importate de la consultantii externi. Datorita acestei solutii inovatoare, coordonarea se integreaza in mod natural in procesul de proiectare.

Control – permite utilizatorilor sa realizeze un control superior al calitatii si al nivelului de detaliere aferent documentatiei.

Worksheet Tool– Furnizeaza un mediu dedicat pentru editarea desenelor 2D, generate in baza modelului, ca si pentru crearea, editarea si verificarea desenelor generate in 2D. Optiunea Worksheet permite optimizarea fluxului de lucru, facilitand activitatea utilizatorilor individuali. Avantajele oferite companiilor sunt legate de faptul ca acestea pot beneficia in totalitate de experienta echipei de proiect, prin integrarea documentelor acestora in procesul aferent cladirii virtuale, concomitent cu imbunatatirea calitatii documentatiei.

  • Intelligent Markers asigura o logica unificata necesara pentru realizarea unei corespondente intre vederile traditionale, cum ar fi sectiunile orizontale si verticale si toate tipurile de detalii, care pot fi generate in mediul de lucru Virtual Building. Aceasta functie permite utilizatorului o flexibilitate mult mai mare, in ceea ce priveste organizarea si accesarea seturilor de schite.

Optimizari Virtual Building – acestea au rolul de a creste productivitatea si flexibilitatea operatiunilor in mediul de lucru Virtual Building. Exemple de functii:

  • Pereti curbati si inclinati – permit o libertate de modelare fara precedent, datorita intersectiilor automate ale peretilor specifice Virtual Building.

  • Elevatii interioare – permit crearea de vederi de interior desfasurate ale modelului, chiar si pentru camerele cele mai complexe ca forma. Datorita sistemului de amplasare automata, elevatiile interioare ale unei camere pot fi intr-un layout in mod organizat, prin drag & drop. Acest lucru are un impact exceptional asupra productivitatii.

  • Modulele cu mai multe etaje, prevazute cu functia hotlink, permit utilizatorilor sa creeze si sa proceseze mai usor componentele cladirilor cu mai multe etaje, cum ar fi scarile, ghenele pentru instalatii sau unitatile constructive verticale. Actualizarile pentru cladirile cu mai multe etaje se realizeaza mult mai rapid.

  • Suport DWG 2007.

  • 3D Google Warehouse – aceasta functie aduce utilizatorii dincolo de cladirea virtuala, in lumea virtuala. Acestia nu numai ca pot sa descarce modele 3D din Google Warehouse si sa le utilizeze in cadrul proiectelor lor, dar si sa isi publice proiectele in Warehouse. ArchiCAD este singurul sistem BIM care include ambele posibilitati.

Mai multe informatii la: http://www.graphisoft.com/products/archicad/ac11/

Pe parcursul unui proces pilot cuprinzator de testare si validare, care a durat mai mult de patru luni, arhitecti de peste tot din lume si-au exprimat entuziasmul fata de ArchiCAD 11:

Andy Meek din HLP, Marea Britanie considera ca ArchiCAD 11 este extrem de util mai ales in ceea ce priveste coordonarea cu consultantii: „Am avut un proiect de scoala in Liverpool. Foarte multi pereti curbati si o structura de otel destul de complexa. A fost nevoie ca desenele sa se tot plimbe” intre proiectantii nostri si inginerul de structura. Cu functia Virtual Trace a ArchiCAD 11 si sistemul de defilare a imaginilor, am putut identifica problemele mai usor si am economisit timp.”

Despre Graphisoft:

„ Cel mai bun mod de a prevedea viitorul este sa il inventezi!” Alan Kay.

Graphisoft are o activitate de pionierat si este lider de piata in domeniul solutiilor pentru cladiri virtuale (Virtual BuildingTM). Este recunoscut ca detinand locul #1 in lume, in domeniul furnizarii de software si servicii de modelare pentru constructii. Clientii nostri ocupa primele locuri in domeniu, datorita unei proiectari superioare, cladirile proiectate fiind mai usor de construit si mai ieftin de exploatat.

Graphisoft si ArchiCAD sunt marci registrate al Graphisoft. Toate celelalte marci sunt proprietatile proprietarilor /producatorilor lor.