Lucrul de la distanță cu Archicad

În efortul global de a stopa răspândirea COVID-19, țările din întreaga lume solicită sau recomandă cu tărie lucrul de acasă, astfel am decis să împărtășim toate informațiile necesare pentru a permite echipei tale să lucreze de acasă.

Versiunea înregistrată a webinar-ului Home Office cu Archicad

În general, există două lucruri pe care trebuie să le controlezi pentru a putea lucra de la distanță, accesarea de la distanță a licențelor Archicad (în cazul licențelor NET instalate la birou) și accesarea proiectelor de la birou.

ACCESAREA LICENȚELOR ARCHICAD

Cheie USB individuală

Dacă licența ta de Archicad este pe o cheie USB, pur și simplu o scoți din spatele calculatorului și o iei cu tine acasă, după ce ai instalat Archicad-ul, introduci cheia în calculator și Archicad ar trebui să o recunoască.

Dacă consideri că te-ar ajuta, putem să-ți schimbăm cheile USB la chei software. Schimbul acestora te rugăm să-l ceri prin formularul de contact.

Cheie SOFTWARE (SW) individuală

Cheile SW au aceeași funcționalitate ca și cheile fizice, dar în loc să stocheze licența pe un stick USB, licențele sunt stocate într-un „fișier container” creat pe calculatorul tău.

Transferarea licenței pe un alt calculator se realizează prin intermediul GS License Manager Tool care se instalează automat împreună cu Archicad sau lmt.archicad.ro. Ideea de bază este să returnezi cheia software în magazia de licențe a firmei (Company License Pool) și apoi să o descarci pe un alt calculator. Numărul transferurilor este nelimitat.

În cazul clienților care dețin mai multe licențe, responsabilul poate gestiona licențele firmei în magazia de licențe de pe portalul Graphisoft ID.

Cheie USB/SW de rețea (NET)

Acestea sunt chei de protecție normale (tip USB sau SW), care conțin mai multe licențe. În CodeMeter WebAdmin, aceste chei de rețea au opțiunea de ”Network Server” activate și ele comunică spre afară prin portul 22350.

Aceste licențe pot fi accesate de la distanță în mai multe moduri:


Soluții profesionale și gratuite, care trebuie setate doar o singură dată și pot fi folosite nelimitat în timp

Acces public la CodeMeter Server prin port forward

Acesta este o tehnică care ne ajută să accesam prin Internet o resursă sau o aplicație dintr-o rețea locală, fiind cea mai simplă metodă de a partaja licențele NET prin internet. De fapt Archicad-ul, din locația remote, trebuie să acceseze aplicația cheii de protecție care este instalată de obicei pe un server de la birou.

Odată ce port-ul server-ului CodeMeter este deschis prin port forward (implicit 22350), calculatoarele utilizatorilor pot accesa server-ul prin internet și pot obține o licență. În cadrul acestei configurații, utilizatorul trebuie doar să introducă adresa IP sau numele de domeniu al server-ului CodeMeter în lista de căutare (Server Search List) din CodeMeter WebAdmin.

În această configurare, server-ul CodeMeter este expus public pe internet. Cine cunoaște IP-ul sau domeniul server-ului, împreună cu port-ul CodeMeter, poate accesa o licență Archicad. Dacă dorești să restricționezi accesul, poi utiliza funcția de permisiuni de acces (License Access Permissions) din CodeMeter WebAdmin.

Acces privat la CodeMeter Server prin VPN

Aceasta este soluția cea mai sigură și oferă o experiență fără piedici, deoarece prin VPN utilizatorul se conectează cu un user și o parolă la rețeaua locală de la birou - ca și cum ar fi fizic în birou.

Astfel are acces nu doar la licențele Archicad, ci și la imprimante, plottere, serverul de date, etc.

Totuși, configurarea acestui flux de lucru necesită un personal IT priceput. Presupune setarea unui server VPN pe routerul de la birou, respectiv setarea conexiunii VPN pe fiecare calculator remote. Setarea calculatoarelor remote nu este complicată, IT-istul poate să-ți facă un step by step guide.

Oarecum, metoda este condiționată de modelul routerului deținut. Routerele din categoriile superioare au posibilitatea configurării unui Server VPN.

Te rugăm să reții:

- în ambele cazuri descrise mai sus, este recomandat să ai o adresă IP fixă, oferită de furnizorul de internet. În cazul adreselor IP dinamice există posibilitatea ca alocarea acestora să fie modificată de către furnizor, ceea ce conduce la întreruperea accesului de la distanță. O soluție populară pentru adrese IP dinamice este folosirea furnizorilor de DNS dinamic gratuite, precum No-IP, FreeDNS (team.org) sau altele similare.

- aceste metode de accesare a licențelor Archicad necesită o conexiune la internet cu latență mică între calculatoarele client și server, adică conexiune rapidă și constantă.


Soluție temporară, gratuită

Licențe de urgență (Emergency License) asociate cheilor USB/SW de rețea (NET)

Licența de urgență este o opțiune dezvoltată de Graphisoft special pentru gestionarea situațiilor de urgență! Este o licență gratuită, de unică folosință, valabilă pe o perioadă de 30 de zile, se bazează pe un cod de activare care se poate valida o singură dată.

Numai utilizatorii care dețin o licență comercială Archicad de rețea (versiunea 17 sau mai nouă) și o conexiune la internet, pot activa o licență de urgență. Fiecare cod de activare poate activa o singură licență pentru un singur computer. Prin urmare, pentru a înlocui o cheie NET5 ai nevoie de 5 coduri de activare a licențelor de urgență separate.

Licențe de urgență poți solicita prin formularul de contact.

Pentru mai multe informații despre licențe de urgență, vizitează acest articol.

ACCESAREA PROIECTELOR

Dacă dorești să accesezi de acasă proiecte teamwork începute la birou, în primul rând va trebui să pregătești infrastructura IT de la birou ca să fie accesibilă și din afara biroului, respectiv să te asiguri că poți accesa licența Archicad de acasă (conform celor prezentate în prealabil).

De fapt, aplicația BIMcloud Server este o soluție identică cu CodeMeter Server, astfel accesarea lui de la distanță se poate face în mod identic cu cele povestite la licențele de rețea.

Avem 2 scenarii de accesare de la distanță:

Accesarea BIMcloud prin Port Forward

Dacă nu ai VPN configurat și nici nu ai cine să-ți configureze unul, atunci rămâne metoda de Port Forwarding.

Astfel, pe lângă portul 22350 trebuie să mai deschizi porturile folosite de BIMcloud Manager și BIMcloud Server (implicit 22000 și 22001).

Pentru mai multe informații și exemple despre port forward, vizitează acest articol.

Asigură-te că porturile de mai sus sunt direcționate corect atunci Archicad-ul prin IP-ul public a biroului se va conecta la BIMcloud Server. Recomandăm implicarea unui specialist IT, deoarece unii pași ar putea solicita cunoștințe de specialitate.

Dacă ai VPN configurat la birou

Conectează-te la VPN-ul companiei și ar trebui să poți continua lucrul.

Dacă totul este configurat în mod corespunzător, computerul tău va avea acces nu numai la server-ul de licență al companiei, ci și la BIMcloud și la calculatoarele/fișierele din rețea. Astfel Archicad-ul tău va găsi automat chiar și sursele desenelor pe care le-ai plasat în proiectele Teamwork.

Sperăm că toată lumea va trece cu bine peste această neplăcere! Dacă ai întrebări, suntem aici să te ajutăm.