Lucrul de la distanță cu ARCHICAD

În efortul global de a stopa răspândirea COVID-19, țările din întreaga lume solicită sau recomandă cu tărie lucrul de acasă, astfel am decis să împărtășim toate informațiile necesare pentru a permite echipei dvs. să lucreze de acasă.

În general, există două lucruri pe care trebuie să le controlați pentru a putea lucra de la distanță, accesarea de la distanță a licențelor ARCHICAD (în cazul licențelor NET instalate la birou) și accesarea proiectelor teamwork partajate pe BIMcloud Basic.

Accesarea licențelor ARCHICAD

Cheie USB individuală

Dacă licența dvs. de ARCHICAD este pe o cheie USB, pur și simplu o scoateți din spatele calculatorului și o luați cu dvs. Acasă, după ce ați instalat ARCHICAD-ul, introduceți cheia în calculator și ARCHICAD ar trebui să o recunoască.

Cheie SOFTWARE (SW) individuală

Dacă licența dvs. de ARCHICAD este pe o cheie SOFTWARE (SW), ca să o puteți folosi acasă, primul pas este dezactivarea licenței pe calculatorul din birou. Asta se face cu GRAPHISOFT License Manager Tool (se instalează automat împreună cu ARCHICAD sau lmt.archicad.ro). Porniți aplicația, dați Sign In... cu GRAPHISOFT ID-ul folosit pentru descărcarea licenței și atunci se activează butonul de Upload cu care dezactivați licența.

Acasă, după ce ați instalat ARCHICAD-ul, porniți GRAPHISOFT License Manager Tool, dați Sign In..., astfel se va activa butonul de Download cu care puteți descărca licența pe calculator.

Cheie USB/SW de rețea (NET)

Accesarea licențelor de rețea de la distanță se poate realiza în mai multe moduri.


Soluții profesionale și gratuite, care trebuie setate doar o singură dată și pot fi folosite nelimitat în timp

Acces VPN la CodeMeter Server

Aceasta este soluția cea mai sigură și oferă o experiență fără piedici pentru utilizator, deoarece calculatorul client folosește un profil VPN sau o anumită metodă de autentificare pentru a se conecta direct la server-ul CodeMeter din birou printr-o rețea privată virtuală.

În această configurație, utilizatorul se conectează pur și simplu printr-un client VPN la rețeaua locală ca și cum ar fi fizic în birou.

Totuși, configurarea acestui flux de lucru necesită un personal IT priceput.

Acces public la CodeMeter Server prin port forwarding

Acesta este cel mai simplu mod de a partaja licențe ARCHICAD NET prin internet. Odată ce port-ul server-ului CodeMeter este deschis prin port forward (implicit 22350), calculatoarele utilizatorilor pot accesa server-ul prin internet și pot obține o licență. În cadrul acestei configurații, utilizatorul trebuie doar să introducă adresa IP sau numele de domeniu al server-ului CodeMeter în lista de căutare (Server Search List) din CodeMeter WebAdmin.

În această configurare, server-ul CodeMeter este expus public pe internet. Cine cunoaște IP-ul sau domeniul server-ului, împreună cu port-ul CodeMeter, poate accesa o licență ARCHICAD. Dacă doriți să restricționați accesul, puteți utiliza funcția de permisiuni de acces (License Access Permissions) din CodeMeter WebAdmin.

Vă rugăm să rețineți

- în ambele cazuri descrise mai sus, este recomandat să aveți o adresă IP fixă, oferită de furnizorul de internet. În cazul adreselor IP dinamice există posibilitatea ca alocarea acestora să fie modificată de către furnizor, ceea ce conduce la întreruperea accesului de la distanță. O soluție populară pentru adrese IP dinamice este folosirea furnizorilor de DNS dinamic gratuite, precum No-IP, FreeDNS (team.org) sau altele similare.

- aceste metode de accesare a licențelor ARCHICAD necesită o conexiune la internet cu latență mică între calculatoarele client și server, adică conexiune rapidă și constantă.


Soluție profesională care poate fi folosită nelimitat în timp, oferă gestionarea/utilizarea dinamică a licențelor, contracost

Licențe NET cu funcții de „Borrowing”

Cheile de rețea au posibilitatea de a împrumuta licențe (presupune o taxă de 200 euro pe licență împrumutată). Astfel puteți împrumuta o licență pe o durata de max. 30 de zile. Odată ce licența este împrumutată, ARCHICAD poate fi utilizat fără prezența unei chei sau unui server CodeMeter, respectiv nu este necesară conexiune LAN sau Internet.

Funcția de "Borrowing" pentru licențele dvs. existente puteți comanda prin formularul de contact.

Pentru mai multe informații despre licențele împrumutate, vizitați acest articol.

Vă rugăm să rețineți

- "borrowing” este o caracteristică a licenței (nu a cheii) și nu înseamnă că toate licențele de pe această cheie pot fi împrumutate. De exemplu, o cheie de rețea cu 10 licențe poate să nu aibă deloc capacități de împrumut (fără funcții de împrumut de licențe), se pot împrumuta doar câteva licențe sau chiar toate cele 10 licențe.

- împrumutarea folosește tehnologia licențelor software - licența împrumutată este emisă de pe serverul CodeMeter și descărcată ca fișier pe calculator. Această licență este "legată” cu calculatorul respectiv și nu poate fi transferată către un alt calculator.


Soluție temporară, gratuită

Licențe de urgență (Emergency License) asociate cheilor USB/SW de rețea (NET)

Licența de urgență este o opțiune dezvoltată de GRAPHISOFT special pentru gestionarea situației de urgență actuală - COVID-19! Este o licență gratuită, de unică folosință, valabilă pe o perioadă de 30 de zile, se bazează pe un cod de activare care se poate valida o singură dată.

Numai utilizatorii care dețin o licență comercială ARCHICAD de rețea (versiunea 17 sau mai nouă) și o conexiune la internet, pot activa o licență de urgență. Fiecare cod de activare poate activa o singură licență pentru un singur computer. Prin urmare, pentru a înlocui o cheie NET5 aveți nevoie de 5 coduri de activare a licențelor de urgență separate.

Licențe de urgență puteți solicita prin formularul de contact.

Pentru mai multe informații despre licențe de urgență, vizitați acest articol.

Accesarea proiectelor teamwork partajate pe BIMcloud Basic

Dacă doriți să accesați de acasă proiecte teamwork începute la birou, în primul rând va trebui să vă pregătiți infrastructura IT ca să fie accesibilă și din afara biroului, respectiv să vă asigurați că puteți accesa licența ARCHICAD de acasă (descris mai sus).

Scenarii de accesare de la distanță a proiectelor teamwork:

Dacă aveți VPN configurat la birou

Conectați-vă la VPN-ul companiei și ar trebui să puteți continua lucrul. Avantajul VPN este că computerul dvs. va face parte din rețeaua companiei chiar dacă fizic este în afara biroului. Aceasta înseamnă că, dacă VPN-ul dvs. este configurat în mod corespunzător, computerul dvs. va avea acces nu numai la BIMcloud, ci și la server-ul de licență al companiei și la calculatoarele/fișierele din rețea. Astfel ARCHICAD-ul dvs. va găsi automat sursele desenelor pe care le-ați plasat în proiectele Teamwork.

Accesarea BIMcloud prin Port Forward

Dacă nu aveți VPN configurat și nici nu aveți cine să vă configureze unul, atunci rămâne metoda de Port Forwarding. Acesta este o tehnică care ne ajută să accesam prin Internet o resursă sau un server dintr-o rețea locală. Pentru a realiza o forwardare de port, aveți nevoie de IP-ul public a biroului (whatsmyip.org), de IP-ul calculatorului unde este instalat BIMcloud și port-urile pe care vreți să le forwardați.

Porturile implicit utilizate sunt:

BIMcloud Manager: 22000

BIMcloud Server: 22001

CodeMeter (licențiere): 22350

Port-urile utilizate le puteți verifica din opțiunile de Configurare ale BIMcloud Server și BIMcloud Manager.

Pentru mai multe informații și exemple despre port forward, vizitați acest articol.

Asigurați-vă că porturile de mai sus sunt direcționate corect atunci ARCHICAD-ul prin IP-ul public a biroului se va conecta la BIMcloud Server. Recomandăm implicarea unui specialist IT, deoarece unii pași ar putea solicita cunoștințe de specialitate.

Funcții

Sperăm că toată lumea va trece cu bine peste această neplăcere! Dacă aveți întrebări, suntem aici să vă ajutăm.