Lucrul de la distanță cu Archicad

În efortul global de a stopa răspândirea COVID-19, țările din întreaga lume solicită sau recomandă cu tărie lucrul de acasă, astfel am decis să împărtășim toate informațiile necesare pentru a permite echipei dvs. să lucreze de acasă.

Versiunea înregistrată a webinar-ului Home Office cu Archicad

În general, există două lucruri pe care trebuie să le controlați pentru a putea lucra de la distanță, accesarea de la distanță a licențelor Archicad (în cazul licențelor NET instalate la birou) și accesarea proiectelor de la birou.

ACCESAREA LICENȚELOR ARCHICAD

Cheie USB individuală

Dacă licența dvs. de Archicad este pe o cheie USB, pur și simplu o scoateți din spatele calculatorului și o luați cu dvs. Acasă, după ce ați instalat Archicad-ul, introduceți cheia în calculator și Archicad ar trebui să o recunoască.

Dacă considerați că v-ar ajuta, putem să vă schimbăm cheile USB la chei software. Schimbul acestora vă rugăm să îl cereți prin formularul de contact.

Cheie SOFTWARE (SW) individuală

Cheile SW au aceeași funcționalitate ca cheile fizice, dar în loc să stocheze licența pe un stick USB, licențele sunt stocate într-un „fișier container” creat pe calculatorul dvs.

Transferarea licenței pe un alt calculator se realizează prin intermediul GS License Manager Tool care se instalează automat împreună cu Archicad sau lmt.archicad.ro. Ideea de bază este să returnați cheia software în magazia de licențe a firmei (Company License Pool) și apoi să o descărcați pe un alt calculator. Numărul transferurilor nu este limitat.

În cazul clienților care dețin mai multe licențe, responsabilul poate gestiona licențele firmei în magazia de licențe de pe portalul GRAPHISOFT ID.

Cheie USB/SW de rețea (NET)

Acestea sunt chei de protecție normale (tip USB sau SW), care conțin mai multe licențe. În CodeMeter WebAdmin, aceste chei de rețea au opțiunea de ”Network Server” activate și ele comunică spre afară prin portul 22350.

Aceste licențe pot fi accesate de la distanță în mai multe moduri:


Soluții profesionale și gratuite, care trebuie setate doar o singură dată și pot fi folosite nelimitat în timp

Acces public la CodeMeter Server prin port forward

Acesta este o tehnică care ne ajută să accesam prin Internet o resursă sau o aplicație dintr-o rețea locală, fiind cea mai simplă metodă de a partaja licențele NET prin internet. Defapt Archicad-ul, din locația remote, trebuie să acceseze aplicația cheii de protecție care este instalată de obicei pe un server de la birou.

Odată ce port-ul server-ului CodeMeter este deschis prin port forward (implicit 22350), calculatoarele utilizatorilor pot accesa server-ul prin internet și pot obține o licență. În cadrul acestei configurații, utilizatorul trebuie doar să introducă adresa IP sau numele de domeniu al server-ului CodeMeter în lista de căutare (Server Search List) din CodeMeter WebAdmin.

În această configurare, server-ul CodeMeter este expus public pe internet. Cine cunoaște IP-ul sau domeniul server-ului, împreună cu port-ul CodeMeter, poate accesa o licență Archicad. Dacă doriți să restricționați accesul, puteți utiliza funcția de permisiuni de acces (License Access Permissions) din CodeMeter WebAdmin.

Acces privat la CodeMeter Server prin VPN

Aceasta este soluția cea mai sigură și oferă o experiență fără piedici, deoarece prin VPN utilizatorul se conectează cu un user și o parolă la rețeaua locală de la birou - ca și cum ar fi fizic în birou.

Astfel are acces nu doar la licențele Archicad, ci și la imprimante, plottere, serverul de date, etc.

Totuși, configurarea acestui flux de lucru necesită un personal IT priceput. Presupune setarea unui server VPN pe routerul de la birou, respectiv setarea conexiunii VPN pe fiecare calculator remote. Setarea calculatoarelor remote nu este complicată, IT-istul poate să vă facă un step by step guide.

Oarecum, metoda este condiționată de modelul routerului deținut. Routerele din categoriile superioare au posibilitatea configurării unui Server VPN.

Vă rugăm să rețineți

- în ambele cazuri descrise mai sus, este recomandat să aveți o adresă IP fixă, oferită de furnizorul de internet. În cazul adreselor IP dinamice există posibilitatea ca alocarea acestora să fie modificată de către furnizor, ceea ce conduce la întreruperea accesului de la distanță. O soluție populară pentru adrese IP dinamice este folosirea furnizorilor de DNS dinamic gratuite, precum No-IP, FreeDNS (team.org) sau altele similare.

- aceste metode de accesare a licențelor Archicad necesită o conexiune la internet cu latență mică între calculatoarele client și server, adică conexiune rapidă și constantă.


Soluție profesională care poate fi folosită nelimitat în timp, oferă gestionarea/utilizarea dinamică a licențelor, contracost

Licențe NET cu funcții de „Borrowing”

Cheile de rețea au posibilitatea de a împrumuta licențe (presupune o taxă de 200 euro pe licență împrumutată). Astfel puteți împrumuta o licență pe o durata de max. 30 de zile. Odată ce licența este împrumutată, Archicad poate fi utilizat fără prezența unei chei sau unui server CodeMeter, respectiv nu este necesară conexiune LAN sau Internet.

Funcția de "Borrowing" pentru licențele dvs. existente puteți comanda prin formularul de contact.

Pentru mai multe informații despre licențele împrumutate, vizitați acest articol.

Vă rugăm să rețineți

- "borrowing” este o caracteristică a licenței (nu a cheii) și nu înseamnă că toate licențele de pe această cheie pot fi împrumutate. De exemplu, o cheie de rețea cu 10 licențe poate să nu aibă deloc capacități de împrumut (fără funcții de împrumut de licențe), se pot împrumuta doar câteva licențe sau chiar toate cele 10 licențe.

- împrumutarea folosește tehnologia licențelor software - licența împrumutată este emisă de pe serverul CodeMeter și descărcată ca fișier pe calculator. Această licență este "legată” cu calculatorul respectiv și nu poate fi transferată către un alt calculator.


Soluție temporară, gratuită

Licențe de urgență (Emergency License) asociate cheilor USB/SW de rețea (NET)

Licența de urgență este o opțiune dezvoltată de GRAPHISOFT special pentru gestionarea situațiilor de urgență! Este o licență gratuită, de unică folosință, valabilă pe o perioadă de 30 de zile, se bazează pe un cod de activare care se poate valida o singură dată.

Numai utilizatorii care dețin o licență comercială Archicad de rețea (versiunea 17 sau mai nouă) și o conexiune la internet, pot activa o licență de urgență. Fiecare cod de activare poate activa o singură licență pentru un singur computer. Prin urmare, pentru a înlocui o cheie NET5 aveți nevoie de 5 coduri de activare a licențelor de urgență separate.

Licențe de urgență puteți solicita prin formularul de contact.

Pentru mai multe informații despre licențe de urgență, vizitați acest articol.

ACCESAREA PROIECTELOR

Dacă doriți să accesați de acasă proiecte teamwork începute la birou, în primul rând va trebui să vă pregătiți infrastructura IT de la birou ca să fie accesibilă și din afara biroului, respectiv să vă asigurați că puteți accesa licența Archicad de acasă (conform celor prezentate în prealabil).

De fapt, aplicația BIMcloud Server este o soluție identică cu CodeMeter Server, astfel accesarea lui de la distanță se poate face în mod identic cu cele povestite la licențele de rețea.

Avem 2 scenarii de accesare de la distanță:

Accesarea BIMcloud prin Port Forward

Dacă nu aveți VPN configurat și nici nu aveți cine să vă configureze unul, atunci rămâne metoda de Port Forwarding.

Astfel, pe lângă portul 22350 trebuie să mai deschideți porturile folosite de BIMcloud Manager și BIMcloud Server (implicit 22000 și 22001).

Pentru mai multe informații și exemple despre port forward, vizitați acest articol.

Asigurați-vă că porturile de mai sus sunt direcționate corect atunci Archicad-ul prin IP-ul public a biroului se va conecta la BIMcloud Server. Recomandăm implicarea unui specialist IT, deoarece unii pași ar putea solicita cunoștințe de specialitate.

Dacă aveți VPN configurat la birou

Conectați-vă la VPN-ul companiei și ar trebui să puteți continua lucrul.

Dacă totul este configurat în mod corespunzător, computerul dvs. va avea acces nu numai la server-ul de licență al companiei, ci și la BIMcloud și la calculatoarele/fișierele din rețea. Astfel Archicad-ul dvs. va găsi automat chiar și sursele desenelor pe care le-ați plasat în proiectele Teamwork.

Sperăm că toată lumea va trece cu bine peste această neplăcere! Dacă aveți întrebări, suntem aici să vă ajutăm.