Alegerea calculatorului trebuie să fie corelată cu ceea ce dorești să lucrezi pe el. Pentru unii, poate fi suficient și un laptop cu caracteristicile minime din cerințele de mai sus, dar dacă lucrezi la proiecte foarte mari (clădiri înalte, școli, stadioane etc.), atunci un calculator foarte puternic este esențial, deoarece îți scade considerabil timpul pierdut pentru efectuarea calculelor.
Anumite funcții și procese de calcul în AXISVM apelează mult la procesorul calculatorului, ca urmare, este o idee bună să alegi procesorul cel mai rapid pe care îl poți cumpăra.
Procesoarele multi-core sunt platforma recomandată și standard pentru calculul informatizat de înaltă performanță.
Memoria RAM este componenta cea mai importantă a configurației si probabil în același timp și cea mai ieftină. Depinzând de mărimea modelului, AXISVM poate utiliza mulți GB de RAM, iar dacă sistemul trebuie să folosească Hard Diskul pentru asigurarea Memoriei Virtuale necesare, atunci programul va încetini considerabil.
În 2D și 3D este utilizată tehnologia OpenGL. Viteza de lucru în fereastra 3D – rotirea modelului, navigarea în spațiu, randarea – este proporțională cu capacitatea plăcii video.
Timpul necesar pentru generarea modelului în fereastra 3D, pentru generarea detaliilor sau chiar și generarea unei imagini fotorandate, depinde de viteza procesorului și de RAM-ul disponibil, NU de placa grafică.
Placa video trebuie să aibă cel puțin 1 GB RAM, dar preferabil mai mult. Acesta va fi suficient în mod obișnuit, cu excepția modelelor foarte mari. Plăcile grafice mai scumpe au deja 1 sau mai mulți GB RAM. Plăcile “profesionale” ca NVidia Quadro, sunt de obicei mai sigure (au drivere OpenGL bine testate), dar nu sunt neapărat mai rapide decât plăcile dezvoltate pentru jocuri, cum ar fi seria NVidia GeForce sau ATI Radeon. La prețul unei plăci video din seria profesională poate fi o alternativă alegerea unei plăci grafice “gaming” cu același preț dar cu performanțe mai ridicate. Este de menționat însă, că driverele pentru plăcile gaming sunt optimizate pentru jocuri si pot avea probleme de afișare în AXISVM. Driverele lor sunt actualizate destul de frecvent, astfel, probabil vei reuși să găsești o versiune de driver care va funcționa bine pe sistemul Dvs.
În cursul lucrului, programul AXISVM scrie/citește o mulțime de date (fișierele de proiect, dar și date temporare, fișiere cache, salvări de siguranță etc.). Din acest punct de vedere, poate fi o idee bună achiziționarea unui SSD.
Anumite acțiuni în AXISVM (de ex. timpul necesar pentru deschiderea și/sau închiderea aplicației și/sau a modelului) sunt limitate de Hard-disk, astfel viteza de citire al Hard Diskului influențează în mod direct viteza de execuție a acestor comenzi.
Monitorul este o componentă foarte importantă a sistemului, mai ales când vorbim de productivitate în programe CAD sau BIM. Pe de altă parte, monitorul este interfața de comunicare dintre calculator și utilizator, în consecință, trebuie să fie de “calitate”. Este vorba de sănătatea (ochiul) utilizatorului.
Evită utilizarea monitoarelor mici (1280x1024). Rezoluțiile FULL-HD sau UHD sunt mult mai confortabile. Ideea de bază este: “cu cât mai mare, cu atât mai bun”. Oricum, două monitoare medii ca dimensiune (și nu ca și calitate) în locul unuia foarte mare poate fi o alegere mai ieftină. Sunt mulți utilizatori care preferă monitoarele mari cu ecran lat (wide screen) aranjând paletele de comenzi pe cele două margini.