28 iulie 2004

Eureka Tower cea mai inalta cladire rezidentiala din lume proiectata in ArchiCAD

Cea mai inalta cladire rezidentiala din lume, Eureka Tower, situata in Melbourne, Australia a fost proiectata in ArchiCAD de arhitectii firmei Fender Katsalidis (FKAU) din Melbourne.

Cu o inaltime totala de 300 m ca si Turnul Eiffel din Paris, cu 92 etaje, Eureka Tower nu este doar cea mai inalta cladire rezidentiala din lume, ci si una din cele mai mari proiecte care a fost proiectata utilizand principiile, metodologia si procesele modelarii cladirii virtuale iar constructia lui se va finaliza in anul 2005.

Cea mai puternica caracteristica a cladirii este profilul sau subtire ce asigura suficienta lumina pentru strazile din imprejur.

Este planificat a fi un adevarat "oras vertical": pe langa cateva etaje de birouri vor exista centre recreationale, parcari auto, restaurante, un hotel pe trei etaje. Bugetul estimat pentru realizarea intregii cladiri se ridica la aprox. 354 mil.USD.

David Sutherland, directorul firmei FKAU, a apreciat simplitatea si eficienta?utilizarii ArchiCAD-ului in toate etapele de proiectare:

"ArchiCAD - simplu de utilizat, totusi puternic in ceea ce poate oferi. Arhitectii l-au putut utiliza eficient cu un minimum de training. "Modelul" permite mai mult dialog si un grad de interactivitate mult mai mare in procesul de proiectare decat ceea ce era posibil cu traditionalele programe 2D CAD. Majoritatea documentatiei de proiect, aproximativ 1000 de buc. de desene A1 au fost generate direct din modelul 3D. Multiplele optiuni de design faciliteaza analize si evaluari de un grad inalt ce nu erau posibil de realizat cu traditionalele programe 2D CAD. Focusarea crescuta in analiza permite luarea unor decizii mai bune. Practica arhitecturala in sine devine o arta de performanta de care te poti savura."

Renumita analista CAD, Lachmi Khemlani, participand la o prezentare a proiectului Eureka Tower de catre directorul David Sutherland al FKAU, a scris un articol foarte detaliat in publicatia sa CAD online AECbytes (http://www.aecbytes.com/). Din punctul sau de vedere, articolul confirma inca o data punctele forte ale ArchiCAD-ului:

- Arhitectii apreciaza ca Graphisoft s-a dedicat arhitecturii;

- ArchiCAD este o unealta care "vorbeste in limba arhitectilor";

- ArchiCAD permite proiectantilor sa se concentreze asupra design-ului;

- In ArchiCAD se pot realiza proiecte intr-adevar foarte mari.

Cititi articolul la adresa: http://www.aecbytes.com/feature/EurekaTower.htm