4 februarie 2019

Noile standarde BIM - EN ISO 19650-1 și ISO 19650-2

La nivel mondial, industria construcțiilor se află în plină expansiune, aducând în prim plan proiectele globale de construcții și necesitatea unor instrumente eficiente, precum Building Information Modelling (BIM) pentru managementul informațiilor. Un nou set de standarde internaționale a fost publicat pentru a permite BIM să se dezvolte în cadrul proiectelor și dincolo de toate granițele, aducând beneficii întregii industrii.

În decembrie 2018 au fost publicate primele două părți ale standardului ISO 19650.

Organizarea informației în format digital despre clădiri și lucrări de geniu civil, utilizând modelarea informației construcției (BIM) – Managementul informațiilor utilizând modelarea informației construcției - Partea 1: Concepte și principii și Partea 2: Etapa de livrare a activelor.

Aceste standarde au fost adoptate și de Comitetul European de Standardizare (19.12.2018) astfel toate statele membre ale Comunității Europene vor trebui să le adopte cel târziu până la data de 30.06.2019.

În România, adoptarea, traducerea și elaborarea Anexei Nationale cade în sarcina ASRO, Comitetul Tehnic CT335.

Din responsabilitate față de clienții noștrii, CONSOFT este membră a echipei CT335, participă activ la lucrările de adoptare a standardului ISO, respectiv oferă și suport financiar.